Eva Jinek en Frits Wester helpen Baudet aan een zetel

Pauw & Jinek rapporteerden tot nu toe over Thierry Baudet zonder naar de inhoud te kijken en alsof hij alleen maar ludiek campagne voerde. Daarmee hielpen ze hem te stijgen in de peilingen en mocht hij nu aan tafel aanschuiven.

Eindelijk kwamen de “talkhosts” aan een kritische vraag toe. Jinek plukte deze recente uitspraak van het net:

“Onze elite is bezig ons homeopathisch te vermengen met alle andere volken opdat er nooit meer een Nederlander zal zijn.”

Homeopathie betekent dat een medicijn zo verdund wordt dat het zgn. werkend bestanddeel niet meer aanwezig hoeft te zijn, zodat alleen de herinnering aan de vorm reeds toereikend effect zou hebben. Dit is groteske onzin maar het is nog onzinniger om daar als zelfverklaard intellectueel naar te verwijzen.

Dus “Quinsy Gario was hier” zou dan reeds voldoende zijn om aan het verschijnsel van een Nederlander een einde te maken ? Alsof ook Baudet zelf door deze homeopathie dan zijn vermeende identiteit als Nederlander moet inleveren en zoals het koninklijk huis tot nazaten van immigranten reduceert ?

Het blijkt niet over homeopathie maar over echt DNA en racisme te gaan. Eerder gaven Sander Philipse en “Ikje Ergens”  een overzicht van bedenkelijke uitspraken door Baudet. Uit 2015:

“Ik [wil] niet dat Europa Afrikaniseert. (…) Ik wil graag dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is.” Amsterdam FM, Vluchtweek, 17 september 2015 (vanaf 1:10:08 – tot 1:10:45).

Genetische blankheid puur gezien als cultuuruiting ?

Tja, ikzelf zou het ook jammer vinden wanneer de blonde vrouw uit het straatbeeld verdwijnt, maar mijn indruk is dat je zeer verdwaald bent wanneer je hiermee je boeken wilt verkopen en zelfs het salaris van een kamerlid bemachtigen.

Journalist Frits Wester schoot Baudet te hulp:

“Dit is een compleet belachelijke uitspraak. (…) Thierry, neem deze uitspraak hier vanavond terug, dan ben je er vanaf.”

Na enig kaatsen aan de tafel gaf Baudet aan dat hij door de commotie aan de tafel het niet meer zo zou zeggen. Wester concludeerde dat hij er spijt van had, het publiek klapte, en Baudet corrigeerde hem niet.

Aan het einde van de uitzending zat Baudet er nurks bij als een kind van wie het speeltje is afgenomen. Jinek en hij schudden netjes de handen, maar daarna kijkt Baudet strak voor zich uit, want hij weet zich in het pak genaaid. Hij kan nooit meer doen wat hij het liefst wil, namelijk tegen de “Afrikanisering” waarschuwen, zonder aan deze spijtbetuiging herinnerd te worden.

Op het eerste gezicht is dit een mooi effect van democratie en vrijheid van meningsuiting en een open samenleving. Ieder heeft het gevoel te mogen zeggen wat men denkt, en wanneer iemand te ver gaat, kunnen anderen helpen om tot correctie te komen. Vertoefde Baudet voorheen vooral in een cocon van zijn eigen verzamelde gefrustreerden die zich door hem graag laten afbluffen, nu kon hij niet om kritiek heen.

Op het tweede gezicht blijft het journalistiek ondeugdelijk. Een talkhost moet er vooral voor zorgen dat kijkers niet wegzappen. Dit is geen journalistiek maar entertainment. Het “format” lijkt soms op journalistiek (met vraag en antwoord) maar is het niet. Wellicht dat een uitgenodigde journalist nog wel de beroepsgroep vertegenwoordigt, maar die weet dat hij of zij zich als gast dient te gedragen.

  • Frits Wester vroeg niet door over “Afrikanisering” en wat er nu zo cultureel is aan de blankheid van Europa.
  • Jeroen Pauw, Eva Jinek en Frits Wester vroegen helemaal niet door over het punt dat zowel D66 als Thierry Baudet hun kiezers belazeren met een bewust verkeerde stellingen over het vergroten van democratie met referenda en directe verkiezingen.

Baudet komt er met kleerscheuren vanaf, terwijl hij ontmaskerd had kunnen worden als een warhoofd en demagoog met racistische neigingen. Ongetwijfeld levert deze happening hem zoveel aandacht in de media op dat vele verdwaalden hem als een goed alternatief voor Geert Wilders gaan zien – wellicht onder het motto “Eindelijk iemand die niet ijdel zijn haar blondeert”.

Wellicht is het positieve van dit alles dat D66 nu wakker kan worden, en kan zien hoe ook de eigen perversie t.a.v. “democratie” kan ontsporen. Is Thierry Baudet niet een zodanig grote karikatuur van Hans van Mierlo dat zelfs ook D66 kan gaan inzien dat zij zich beter kan opheffen ?

Thomas Cool is econometrist en leraar wiskunde, Scheveningen. Hij schreef in 2012 het pamflet “Laat D66 zich opheffen“. Wetenschappelijke onderbouwing is in “Voting theory for democracy“. Disclaimer: Hij is voorzitter van het Sociaal Liberaal Forum, een voorstel tot vorming van een politieke partij.

PS. Applaus voor Sarah Sluimer met haar waarschuwing in de Volkskrant 12 maart.

Over Thomas Colignatus

Thomas Cool is an econometrician and teacher in mathematics in Scheveningen, Holland. He uses the name Colignatus is science to distinguish this from his other activitities in commerce or politics. His personal website is http://thomascool.eu
Dit bericht werd geplaatst in Anatomie van Nederland, Democratie en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.