Brief aan KNAW en CPB

Ik heb nu deze brief aan KNAW en CPB:

http://thomascool.eu/Thomas/English/Science/Letters/2016-05-17-Letter-to-KNAW-and-CPB.pdf

2016-05-26

Er is nog een supplement, in de vorm van deze brieven:

http://thomascool.eu/Thomas/English/Science/Letters/2016-05-25-Letter-to-KNAW-and-CPB-supplement.pdf

http://thomascool.eu/Papers/Math/2016-05-25-Email-exchange-with-Kool-Noteboom-Tijdeman.pdf

Ik vrees dat prof. Tijdeman niet goed leest, dus veel kun je er niet aan concluderen, maar ikzelf ben ontsteld over dat hij niet goed leest en een bericht van een econometrist en leraar wiskunde zo opzijschuift, en daarna niet meer wil corrigeren.

Mijn kritiek op het KNAW 2009 rapport over het rekenen is inhoudelijk. Als tweede laag constateer ik nu in het vervolg dat de auteurs niet gekwalificeerd zijn voor onderzoek aan didactiek van wiskunde. Marjolein Kool heeft een 2e graads bevoegdheid wiskunde maar geen kwalificatie voor onderzoek aan didactiek van wiskunde. Mutatis mutandis. Dit kijken naar kwalificatie zou als ad hominem kunnen worden opgevat. Dat is niet mijn bedoeling. Er is verschil tussen een chirurg en een slager. De situatie is niet zo dat de chirurg dwaalde en te werk ging als een slager. Zo’n chirurg zou een dwaling kunnen inzien wanneer hem of haar dat wordt uitgelegd. De situatie is dat slagers aan de gang gingen en deden alsof zij chirurgen waren. Wellicht had ik dit aspect beter niet kunnen noemen omdat mensen het ad hominem zouden kunnen vinden. Maar de kern ligt bij de inhoud, en het blijft relevant om te wijzen op kwalificatie.

Advertenties

Over Thomas Colignatus

Thomas Cool is an econometrician and teacher in mathematics in Scheveningen, Holland. He uses the name Colignatus is science to distinguish this from his other activitities in commerce or politics. His personal website is http://thomascool.eu
Dit bericht werd geplaatst in Rol van de wiskunde en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.